24safe.se
Allt inom data och IT-säkerhet
Start Om oss Affärssystem Webbdesign Datatjänster Dataräddning Webbutik Kontakt
IT-SÄKERHET
Virustrender 2009
Säkerhetshot
Virushot Trend Micro
Fria antivirus verktyg från Trend Micro

Fri VIRUSSÖKNING

Säkerhetspaket
 
Checklista IT-säkerhet
Säkerhetsinformation
Virustyper
Säkerhetstips
Stoppa spam
Intern säkerhet
 
Back-up
Router (brandvägg)
Nätverk
 


Facebook är inte ofarligt!

Skräpposten är inte längre ofarlig, Facebook är en tickande bomb och när det kommer stora nyheter ska du vara extra vaksam vid datorn. Brottslingarna har hittat på flera nya sätt att sprida datavirus över världen.

Datasäkerhetsföretaget Symantec har hittat en handfull trender som vanliga användare bör känna till för att hålla sina datorer fria från trojaner och virus. Skräpposten, som varje dygn sprids i miljardupplagor över världen, är inte längre bara oerhört tröttsam. Den har också blivit farlig.
Det handlar bara om 2 procent som bär på skadlig virus. Men de senaste 12 månaderna har vi stoppat 40 triljoner (18 nollor) spammeddelanden, så ett par elaka procent blir ganska många mejl, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

 
Koobface

En annan stark trend är att de sociala nätverken, till exempel Facebook, används för att sprida skadlig programvara. En av de vanligaste trojanerna heter koobface. Den loggar via din dator in på ditt Facebook-konto och skickar meddelanden till dina kompisar. Skurkarna utnyttjar att de flesta känner sig säkra när de är inne på Facebook och att de flesta litar på sina vänner.

Som vanligt i de här sammanhangen lockas man att trycka på en länk som leder till en sajt som automatiskt infekterar din dator. Du kan drabbas av programvara som läser av dina känsligaste användaruppgifter eller också kapas datorn och placeras i ett så kallat botnet.

 
Tiger Woods
Ett tredje varningens finger höjs när riktigt stora världsnyheter slår till och nyhetstörstande datoranvändare kopplar bort hjärnan i jakten på den senaste storyn eller den avslöjande videon. Förutom de mänskliga svagheterna utnyttjar skurkarna samma teknik som de flesta legitima företag använder för att komma högt upp i sökmotorernas listor.
Skurkarna slänger snabbt upp sajter som är designade optimalt för att sökmotorerna snabbt ska hitta och indexera dem. Bara timmar efter Tiger Woods olycka gjorde vi en listning av de stora sökmotorerna och 70-80 procent av de första träffarna gick till fulsajter, säger Per Hellqvist.
 
Falsk säkerhet

En sista trend som kommit starkt under det senaste året är de falska säkerhetsprogrammen. På Symantec har man det senaste året hittat 250 "falska konkurrenter". På en webbsida lockas du med gratis scanning av din dator och naturligtvis hittas mängder av virus på din egentligen helt friska hårddisk. Det hela kan sluta med att du lockas köpa ett värdelöst antivirusprogram och plötsligt är ditt kreditkort kapat.

 

 

© Safe IT, Helsingborg
042 - 32 57 02   070 - 550 66 70
kenth 24safe.se   www.24safe.se
NYHETER & INFO
Behöver du återskapa dokument, bilder och musik?

Det är lätt att bli av med viktiga filer. Det kan bli fel i operativsystemet och du måste kanske installera om det. Har du oavsiktligt raderat dokument, bilder eller hela mappar? Tagit bort fel partition? Har det blivit fel på hårddisken?


Vi återskapar förlorade filer åt dig. Bor du i Helsingborgsområdet kan vi komma och hämta din hårddisk för dataräddning. Det går även bra att skicka den till oss. Även CD och DVD skivor kan vi rädda. Kontakta oss så berättar vi hur du skall göra.

Mycket bra priser på allt!

 
Har du dataproblem?
Du kan få hjälp med borttag av virus, spionprogram och annan skadlig kod. Backup. Reparation av datautrustning. Installation av datorer, nätverk, skrivare, routrar, programvaror och Internetanslutningar.


 
Behöver du en hemsida?
Behöver du en hemsida eller förnya befintlig kan du få hjälp med det också. Vi gör prisvärda hemsidor till både privatpersoner och företag. Du kan få webbutik som kan integreras med administrativt program.